Strona korzysta z plików cookies, zgodnie z ogólnie przyjętą praktyką oraz ustawieniami Twojej przeglądarki. Akceptuje, zamknij.

Artykuł

Продовження терміну дії дипломів та посвідчень українських моряків у світлі останніх законодавчих змін

Війна в Україні, що триває безперервно з 24 лютого 2022 року, розпочата нападом військ Російської Федерації, спричинила катастрофічні гуманітарні, соціальні та економічні наслідки. Надзвичайно важке становище наших сусідів викликало реакцію міжнародного співтовариства та численні акти підтримки та допомоги громадянам України внаслідок незліченних ініціатив приватних структур та дій державних установ. Правду кажучи, війна за нашим східним кордоном призвела до припливу до Польщі величезної кількості українських біженців. Варто, однак, зазначити, що значна частина з них – люди, які працюють моряками. 

 

Через війну, що триває на території України, значна частина українських моряків не тільки не може повернутися до своїх домівок, а й не може продовжити роботу на кораблі, оскільки не в змозі поновити документи, передбачені міжнародним правом, у себе на батьківщині. Усе це пов’язано з призупиненням діяльності українських установ, які мали повноваження виносити такі адміністративні рішення. Слід підкреслити, що значна частина документів моряків видається на визначений термін, а їх поновлення та термін дії необхідні для виконання роботи на судні. 

 

Ця публікація має на меті детальніше ознайомлення з положеннями Закону від 23 березня 2022 року про спеціальні нормативні акти у сфері транспорту та морського господарства у зв’язку зі збройним конфліктом на території України (далі – „Закон”) щодо можливості поновлення українськими моряками документів моряків.

 

Чинне польське законодавство щодо посвідчень українських моряків

 

Закон висвітлює дві важливі проблеми з точки зору українських моряків. Першою з проблем був аспект більш тривалої подорожі українського моряка чи рибалки на кораблі таким чином, щоб особа не втратила можливість легального перебування в Польщі. 

 

Варто нагадати, що відповідно до ст. 2 ч.1 Закону від 12 березня 2022 року про допомогу громадянам України у зв’язку зі збройним конфліктом на території цієї держави – для громадянина України, який законно в’їхав до Польщі з 24 лютого 2022 року та заявив про намір залишитися на території Республіки Польща, перебування такої особи на території Польщі вважається законним строком на 18 місяців з 24 лютого 2022 р. При цьому законодавець обмежив вищезазначену норму введенням ст. 11 ч. 2 обговорюваного закону, згідно з якою громадянин України втрачає право на проживання при виїзді з території Польщі на строк понад місяць. Ця норма у такому форматі в принципі унеможливить успішне працевлаштування громадян України, які хотіли б працювати в морі. Через відносно тривалий, часто багатомісячний термін трудових договорів з моряками та необхідність працювати під іноземними кормовими прапорами – будь-яка робота громадянина України на кораблі спричинила б наслідки втрати права на законне перебування в Польщі. Помітивши цю проблему, законодавець включив до закону про спеціальні нормативно-правові акти у сфері транспорту та морського господарства у зв’язку зі збройним конфліктом в Україні положення ст. 17, в якому виключається застосування вищезгаданої ст. 11 ч. 2 щодо моряків і рибалок. Таким чином було попереджено ризик втрати українськими моряками права на легальне перебування в Польщі у разі їх більш тривалого від’їзду через працевлаштування в морському судноплавстві. 

 

Другим, важливим з точки зору моряків, питанням є особливий порядок продовження терміну дії дипломів та окремих посвідчень моряків. 

Зі ст. 16 Закону випливає, що зазначені в ч. 1 сертифікати та дипломи, тобто:

• дипломи вахтових офіцерів на суднах валовою місткістю 500 і більше (II/1 Конвенції STCW),

• дипломи капітанів і старших офіцерів на суднах валовою місткістю 500 і більше (II/2 Конвенції STCW),

• дипломи офіцерів механіків, відповідальних за вахту в судновій машинній вахті або призначених механіками, які несуть службу в машинному відділенні періодично без вахти (III/1 Конвенції STCW),

• дипломи старших механіків і других офіцерів механіків на морських суднах з потужністю головного двигуна 3000 кВт і більше (III/2 Конвенції STCW),

• дипломи старших механіків та других офіцерів механіків на суднах на морських суднах з потужністю головного двигуна від 750 кВт до 3000 кВт (III/3 Конвенції STCW),

• дипломи офіцерів електроавтоматиків (III/6 Конвенції STCW),

• свідоцтва оператора радіообладнання морської служби радіозв'язку,

 

можуть бути продовжені одноразово на 2 роки за умови, що термін дії цих дипломів та сертифікатів закінчився не раніше 24 лютого 2022 року, а у разі документів, дійсних після цієї дати, - не раніше ніж за 6 місяців до закінчення терміну дії документу. Крім того, моряк повинен надати відповідну документацію, яка підтверджує практику експлуатації морських торгових суден у міжнародному судноплавстві. При дотриманні всіх законодавчих умов зазначений сертифікат або диплом може бути продовжений відповідно до ст. 68 Закону про безпеку на морі від 18 серпня 2011 року. 

 

Окремі проблеми процедури одноразового продовження документації моряка

 

Хоча на визнання заслуговує той факт, що питання, пов’язані з документами українських моряків, врегульовані в спеціальному акті, необхідність дотримання умови закінчення терміну дії документа не раніше ніж у день початку війни на практиці не вирішує проблему багатьох моряків з України. Хоча на перший погляд може здатися, що зазначена дата залишається обґрунтованою, однак ретельний аналіз даного питання свідчить про те, що це рішення не враховує детальні минулі рішення щодо сертифікатів і дипломів, виданих морякам з України.

 

Перш за все, варто наголосити, що з 1 березня 2019 року Міністерство інфраструктури України видало декілька документів, які додатково продовжили термін дії дипломів та сертифікатів українських моряків. Відповідно до циркуляру № 4232 Міжнародної морської організації (ІМО) дія цих документів була автоматично продовження до кінця 2020 року. Ця акція була викликана раптовим спалахом пандемії Covid-19. 

 

Крім того, згідно з циркуляром № 4519 Міжнародної морської організації (ІМО), виданим у зв’язку зі збройним конфліктом в Україні, термін дії документів українських моряків продовжено до 31 грудня 2022 року. 

 

В результаті вищезазначених заходів деякі моряки – не лише українські – могли працювати на кораблі на підставі документів, термін дії яких закінчився, але завдяки виданому циркуляру вони були визнані країнами-членами ІМО.

 

Окреслена таким чином причинно-наслідкова послідовність залишається необхідною для розуміння того, що українські моряки зіткнулися зі значними труднощами або навіть неможливістю продовжити свої дипломи чи інші сертифікати з 2019 року. Практика Канцелярії свідчить, що багато моряків українського походження мають документацію моряка, яка формально втратила чинність ще в 2019 році, однак під впливом діяльності ІМО термін визнання цих документів послідовно продовжено на наступні два роки. На жаль, ця група людей не може скористатися процедурою одноразового відновлення документів.

 

В описаній конфігурації визначені так часові рамки щодо можливості умовного продовження морських дипломів та свідоцтв польською морською адміністрацією залишаються мало практичними для українських моряків, на шкоду яких діяли пандемія Covid-19, а потім обставини, що випливають із збройної агресії Російської Федерації. Новостворені правила де-факто диференціюють становище моряків на основі фактора, який не залежить від них. 

 

Закон, про який йде мова, не враховує той факт, що під час пандемії документи моряків, як правило, не подовжувалися моряками, незважаючи на те, що відповідно до циркулярів Міжнародної морської організації вони були визнані державами членами ІМО. Закон дозволяє поновлювати лише документи українських моряків, термін дії яких закінчився, але не раніше дня початку війни. Положення закону в цій формі не надають польським морським відомствам інструментів для вирішення цього питання на користь великої групи українських моряків. 

 

Положення, побудовані таким чином, що диференціюють становище українських моряків, слід вважати недоглядом законодавця. Тому особливо важливо, щоб польський законодавець передбачив можливість реальної підтримки українських моряків, термін дії документів яких закінчився до 24 лютого цього року, а після 31 грудня 2022 року вони перестануть визнаватися державами-членами ІМО. Закон має передбачити можливість одноразового поновлення документів моряків також щодо дати закінчення терміну дії, згідно з якою IMO продовжила їх дію за результатами виданих циркулярів. Діючи таким чином, польська морська адміністрація зможе ефективніше допомагати українським громадянам у збереженні можливості продовження роботи в морському судноплавстві.

 

Продовжуючи тему можливих змін до вищезазначеного Закону, слід враховувати можливе розширення сфери дії сертифікатів та дипломів, які можуть бути одноразово продовжені. Насамперед, Канцелярія звертає увагу на важливість врахування сертифікатів суднового офіцера та документів, пов’язаних з роботою на суднах, що перевозять нафту та інші нафтопродукти, рідке паливо та зріджений газ. Отже, законодавцю слід розглянути можливість розширення процесу умовного продовження дії всієї документації, описаної в Конвенції STCW. 

 

Підсумки

 

Підсумовуючи, на думку Канцелярії, сама ініціатива законодавця щодо бажання допомогти українським морякам у такий непростий і важкий для них період заслуговує на визнання. Водночас, однак, варто розглянути рішення, яке ефективно підтримає велику групу українських моряків в отриманні документів моряків, необхідних для початку роботи в морі. Враховуючи вищевикладене, очевидно, що польський законодавець має передбачити можливість поновлення документів українських моряків, термін дії яких закінчився до 24 лютого 2022 року, але які при цьому залишилися в силі завдяки виданим циркулярам ІМО. Описане рішення має забезпечити реальну та повну підтримку українським морякам, які бажають продовжити професійну кар’єру.

 

Юридичний консультант Матеуш Ромович

Канцелярія юрисконсульта

Legal Consulting-Матеуш Ромович

 


Zapoznaj się z naszą ofertą obsługi marynarzy

Kontakt

Kancelaria Radcy Prawnego
Legal Consulting - Mateusz Romowicz


Sekretariat:
E: sekretariat@kancelaria-gdynia.eu
T: +48 58 688 80 30
T: +48 58 350 59 93
F: +48 58 746 33 95